V čast mi je, da sem prvi, ki bo v novi evroligaški sezoni zapisal blog za vas navijačice in navijači Uniona Olimpije. No, ne bom ravno jaz pisal, ker bo to za vse nas košarkarje počel novinar SiOL-Sportala Jaka L. Pa vseeno se mi zdi lepo, da se še na takšen način družimo z vami.

Razmišljal sem, kaj bi vam sploh povedal. Na koncu sem prišel do ideje, da vam nekoliko razkrijem družinske vezi. Saj vsi veste, da je moja žena Anja hči Petra Vilfana. Mnogi me sprašujejo, verjetno tudi njega, kakšen vpliv ima on name. Ali je morda po tekmah oster do mene ali mi daje veliko nasvetov za igro … Moram povedati, da je Peter zelo dober tast. Povsem normalno je, da mi svetuje po odigranih dvobojih, vendar ni prav nič vsiljiv, češ to pa to spremeni naslednjič. Njegovo mnenje je vedno dobrodošlo in ga vzamem kot pozitivno kritiko. Nenazadnje je bil vrhunski košarkar in ima ogromno izkušenj. Vsako kritiko jemljem zelo resno in mislim, da mi to tudi pomaga. Mi pa ni še nikdar vsilil svojega mišljenja in ga zato še bolj spoštujem. Vidim, da pazi, kaj v določenem trenutku reče. Po drugi strani pa tudi sam zelo dobro razume, da ima vsak posameznik svojo športno pot.

Imam pa največjega kritika kar v neposredni bližini. To je moja žena Anja, ki je nekdaj igrala košarko in se zelo dobro spozna na ta šport. Že s samim pogledom vem, kaj misli. Včasih sploh nič ne pove in že vem, kakšno je njeno mnenje o moji igri (smeh, op.p.). Spremlja me povsod, kjer igram. Z mano je bila v Barceloni in nato še v Italiji. Ona uživa v košarki in tudi življenje v tujini ji je bilo nekaj prijetnega. Anja je reden gost domačih tekem, največji navijač in največji kritik. Lahko vam povem, da so kritike na mestu in iz prve roke. Ne lažem (smeh, op.p.).

Če imam v Ljubljani odlično zasedbo “kritikov”, je zgodba v domači Makedoniji nekoliko drugačna. Moj starejši brat je tudi denimo igral košarko deset-petnajst let, vendar le v Makedoniji, medtem ko starša nista bila nikdar športnika. Kljub temu sta naju vedno podpirala pri najinemu “jadranju” v športu. Je pa res, da sta iz leta v leto postajala vse bolj občutljiva na najine predstave in sta si igre preveč jemala k srcu. Zato sedaj sploh ne spremljata mojih tekem, saj sta v letih in bi lahko imela zdravstvene težave. Čutita, da jima pritisk raste ob gledanju tekem. Tako le spremljata moje rezultate, ali pa si v miru pogledata tekmo v posnetku, ko adrenalin ne dela svoje naloge.

Sicer pa ni bila le košarka v mojem življenju. Treniral sem nogomet, odbojko dve leti, … Praktično imam rad vse športe in v vseh se dokaj dobro znajdem. Ko sem bil mlad, sem namreč veliko časa preživel na ulici. Tudi, ko je bila temperatura 40 stopinj, kolikor je lahko poleti v Makedoniji, sem bil zunaj na betonu in se ukvarjal s kakšnim od športov. Energija je kar kipela od mene.

Verjamem, da bosta moja sinova (Luka in Jakob) podobna, vendar ju ne mislim potiskati na pot vrhunskega športnika. Imam dovolj izkušenj in vem, kako je potrebno kot starš reagirati. Pomembno je, da se otrok športno razvija. Lahko mu pomagaš v kriznih trenutkih, vsiliti nekomu nekaj pa bi bila velika napaka.

Mislim, da sem za prvič povedal dovolj in to vse v slovenščini (smeh, op). Povedal bom le še to: Drage navijačice in dragi navijači Uniona Olimpije. Upam, da se bomo v novi evroligaški sezoni večkrat skupaj veselili. Košarkarji zagotavljamo, da se bomo potrudili po naših najboljših močeh. Vemo, da boste navijali za nas in tudi vemo, da boste vi tisti pravi kritiki, ki želite Union Olimpiji le najboljše.

Lp, Vlado Ilievski

 • Share/Bookmark


20 odgovorov v “Ilievski: Ženin pogled pove vse o moji igri”

 1.   Green street hool pravi:

  Vlado, zelo dobro je tole napisano, tako da pohvale. Odlična novica da si se vrnil v Ljubljano, ker se spomnimo tvojih fenomenalnih predstav in začetkov v Olimpiji.
  Veliko uspeha in borbenega duha v novi evroligaški sezoni želim tebi in ekipi.
  Namreč prav ta nepopustljivost in borbenost je za navijače UO pomembna skoraj toliko, če ne bolj kot rezultat , sam se pa že veselim prvih tekem evrolige. )
  lep pozdrav,
  M

 2.   Gaca pravi:

  Bravo, zelo pozitivno.

 3.   Oskar pravi:

  Sinova nosita svetopisemski imeni,namenoma?Sicer pa Vlado-vse naj!

 4.   blaz pravi:

  Vlado, vso srečo tebi in Olimpiji.

  (Jaka: op. p. pomeni opomba prevajalca (večkrat to zasledim v tvojih člankih). Verjetno si mislil napisati op. a. – opomba avtorja)

 5.   Tilen pravi:

  Odličen zapis, Vlado.

  V četrtek pa bomo držali pesti zate in vso ekipo Olimpije.

 6.   Bigfoot mama pravi:

  Tebi, Vlado in vsem zmajem želim čim boljšo sezono. V vsakem primeru bomo z vami zvesti navijači.

 7.   jusef pravi:

  Odlično.

  V četrtek pa na zmago. Verjamemo!

 8.   simon79 pravi:

  Komaj čakam prvo tekmo v Tivoliju. Letne karte so že kupljene :) .

 9.   openhearted pravi:

  Blaž, mislim, da je kratica op.p. mišljeno opomba pisca, ker je pač tekst napisan, kot je Vlado omenil v uvodu. Torej ga piše novinar Siola, Jaka. Vsekakor po besedah Vlada.

  Kakorkoli, čeprav starejši, intenzivno spremljam Olimpijo vsa ta leta, kar pomeni približno 40 let.Čustveno in s pripadnostjo. Kot je rekel Green street hool, borbenost, zagrizenost in pripadnost, je tudi meni pri ocenjevanju pomenila veliko več, kot število košev. In Vlado mi je vedno deloval tako. Tudi, če ni bilo košev, se je, oziroma se bori tako, kot je treba. Nekaj košarkašev je bilo v Olimpiji, ki so na daleč “znali” pokazati, kako jim je vseeno, kako bo z njihovim klubom po izteku pogodbe. Pa ob tem pustimo ob strani denar, ki bi ga morali (in ga niso) igralci dobiti.

  Zato verjamem, da bo z Vladom in ostalimi Olimpija spet tam, kjer je nekoč bila. Na vrhu, ali tik pod njim.

  Vlado, pa srečno tvoji družinici in tebi.

 10.   Lovro pravi:

  Bravo Vlado!

  Taksnega igralca kot osebo $ne najdes povsod!

  Veliko srece v novi sezoni tebi kot celotni ekipi, drzimo pesti za Olimpijo!

 11.   klemenix pravi:

  Lepo zapisano ;)

  Se vidimo v Tivoliju!

 12.   Kaja pravi:

  Torej, lepo da ste se nas tako spomnili. Upam res na čim boljšo predstavo in vedite, tudi ko vam ne gre, smo mi z vami:) Letno karto mam že kupleno in če ne bom mela treningov (tut jatreniram košarko) in bom na skoraj vsaki domači tekmi. Sredstev za ogled tekem v gosteh na žalostz ni…le v Domžale vas pridem gledat….torej…DEJMO OLIMPIJA..

  Kaja

 13.   johny pravi:

  Bravo Vlado! Super slovenščina

  Dobrodošel nazaj u lublani
  Se vidmo u tivoliju

 14.   milar pravi:

  bravo vlado, ti je za olimpijo najboljša okrepitev zadnih dveh let…bravo vladooo,,,gooo vlado olimpija

 15.   toma pravi:

  prav prijeten začeten blog Vlatko. S sproščeno in lih pravšnjo temo. Veseli smo tvoje vrnitve pod ljubljanske obroče. Tvoj obraz je prinesel olajšanje saj je nam zvestim navijačem dokon;no vlil upanja da se je v Tivoliju začelo pametno delati. V prihodnje ti priskrbimo še kakšnega vrhunskega kolega potem bo Tivoli spet TRDNJAVA. Sicer še malo z negotovstjo a vendar z velikim veseljem in nestrpnostjo pričakujemo nocojšnji uvodni dvoboj Evrolige. Držimo pesti zate in za vse vas. Najjači navijači.

 16.   Jaka Gerčar pravi:

  Odlično napisano, Vlado. Želim ti veliko košarkarskih uspehov skupaj z Olimpijo. Ponesi jo v višave.

 17.   smoger pravi:

  BRAVO VLADO! ČESTITKE ZA VSE KAR STE DOSEGLI V ŽIVLJENJU DO SEDAJ!

 18.   Tomac pravi:

  Praviš :” …..ko sem bil mlad….”. Pa človek ti si še vedno mlad in tale tvoj pisec, ki piše namesto tebe, bo moral malo bolj pazit kaj piše, da ne boš ti izpadel cepec…(namesto on).
  Se pa absolutno strinjam, da je treba otroke tudi motorično vzgojit, da bodo kompletne osebnosti….

 19.   car pravi:

  Bravo Vlado, ti si car.

 20.   damjan pravi:

  vlado ti si car

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !