Pozdravljeni vsi skupaj še z moje strani. Verjetno se sprašujete, kako lahko nekdo, ki je gluh, igra v ekipnem športu, kot je košarka. In verjetno se tudi sprašujete, kako sem do te stopnje, na kateri sem sedaj pri Unionu Olimpiji, sploh prišel.

Že ob rojstvu sem imel napako in posledično težave s sluhom. Zdravniki niso znali povedati, zakaj je temu tako. Tudi oče in mama nista vedela. Veliko je takšnih primerov in imam kar nekaj prijateljev s podobnimi težavami.

Ker je to košarkarski blog in sem član Uniona Olimpije, vam bom povedal, kako je potekala moja športna pot do Šiške in kakšne težave so me vmes spremljale. Košarko sem pričel igrati, ko sem bil star tam nekje dvanajst ali trinajst let. Takrat sem se podil za žogo v šolski ligi in ne v kakšnem izmed klubov. Moja prva tekma, ki sem jo odigral na višjem nivoju, je bila za reprezentanco gluhih na olimpijskih igrah leta 1997. Igral sem sicer bolj malo in večino časa prebil na klopi. Pot me je vodila v tretjo slovensko ligo, kjer sem bil član kluba DGN (Društvo gluhih in naglušnih Ljubljana). Tukaj se je praktično začela moja košarkarska kariera. V moštvu smo bili vsi gluhi in smo si veliko pomagali med seboj.

Težave so bile pri sojenju, zato smo si morali pomagati na različne načine. Tri leta sem dobro igral za DGN. Takratni selektor reprezentance gluhih je uvidel, kakšen potencial imam in prosil Janeza Drvariča, direktorja slovenske reprezentance, če lahko igram na All Stars tekmi. Vsem sem nato pokazal, da sem sposoben igrati na višjem nivoju. Janez Rajgelj me je kmalu kontaktiral ter me kasneje pripeljal na Slovana. Na Kodeljevem sem pri sedemnajstih letih podpisal prvo profesionalno pogodbo. Od takrat naprej sem začel igrati tudi za mladinsko reprezentanco, in sicer ne za gluhe.

Ko sem prišel na Slovana, me je bilo kar nekoliko strah, kako bo potekala komunikacija med trenerjem in ostalimi igralci. Tista leta nisem nosil aparata na treningih in tekmah. Zunaj igrišča ja. Zato sem imel nemalo težav pri spremljanju trenerjevih navodil, samega sojenja, … Veliko bolj sem moral biti pozoren od ostalih. V klub je nato prišel trener Ivan Sunara in opazil, kakšne težave imam. Povabil me je na pogovor, da bi skupaj nekako rešila mojo težavo. Dejal sem mu, da prvih deset minut še lahko vadim z aparatom, nato pa pride znoj vanj in naredi kratek stik. Baterije nehajo delovati in ponovno nič ne slišim. Nisem videl smisla, zakaj bi ga potem sploh nosil. Predlagal mi je, naj se pri podjetju, ki mi proizvaja aparat, pozanimam, kaj se da storiti. Edina možnost se je pojavila v traku. Prej se nanj nisem spomnil. Trak mi sedaj prepreči, da bi znoj prišel v aparat.

Od Slovana pa do sedaj, ko igram pri Unionu Olimpiji, je tudi tehnologija občutno napredovala. Iz leta v leto namreč bolje slišim. Ne morete si misliti, kako sem vesel, da ta aparat obstaja.

Ko sem začel nositi aparat, so nastale drugačne težave, s katerimi sem se moral spoprijeti. Na tekmah je glasba, glasni navijači, … in na takšno okolje sem se moral privaditi. Zdaj sem že povsem vpeljan. Včasih morda težje razumem trenerja. Sicer ga slišim, le razumem ne kakšne njegove besede. Ovira je glasna glasba v minutah odmora. V veliko pomoč mi je pri tem pomočnik trenerja Gašper Potočnik. Dobra stvar pri minutah odmora je tudi ta, da trener riše po tabli, s tem pa nimam nobenih težav. Ne bom dejal, da je sedaj vse, kot bi moralo biti, vendar sem zelo zadovoljen s trenutnim stanjem.

Ravno z igranjem za Union Olimpijo sem postavil nov mejnik pri gluhih ljudeh. Kot prvi gluhi košarkar sem nastopil v elitni evroligi. Ko je bila prva tekma za menoj, sem spoznal, kakšen uspeh sem dosegel kot gluhi košarkar. Mnogi me sprašujejo, kako lahko nekdo, ki je gluh, sploh igra v ekipnem športu. Kar ne morejo verjeti. Vsem sem dejal, da se s potrpljenjem in ogromno volje lahko doseže veliko. Seveda je ob tem dobrodošla vsaka pomoč. Sedaj me po Evropi pozna mnogo gluhih ljudi in spremljajo moje igre ter se veselijo uspehov. Veliko jim namreč pomeni dejstvo, da se lahko tudi gluhi ljudje ukvarjamo s profesionalnim športom. V kolektivnem športu prej še nobenemu ni uspel takšen podvig.

Moj naslednji podvig in to velja tudi za moje soigralce pa je ta, da končno dosežemo prvo letošnjo zmago v evroligi. Res je, da imamo ogromno težav, vendar se zavedamo, da se lahko kosamo z vsemi. Upam, da bomo v četrtek proti Albi pokazali konstantno igro vseh 40 minut in naposled le razveselili vas navijačice in navijače.

Lp, Miha

 • Share/Bookmark


23 odgovorov v “Miha Zupan: Pri Slovanu sem šele začel igrati z aparatom”

 1.   andraz182 pravi:

  Svaka čast Zupan. Mi smo s tabo. Te podpiramo. Pa veliko uspehov še naprej ;)

 2.   Jon pravi:

  Miha čestitke za tak napor in preboj. Supr ti je uspel. Malo je takih

 3.   Nejc pravi:

  Ne spremljam košarke, ampak vseeno mi je všeč zapis, dokaz o tem kako se da s potrpljenjem veliko doseči. Čestitam za vse uspehe!!

 4.   eka pravi:

  Bravo Miha! Držim pesti za zmago :)

 5.   Adamix pravi:

  Miha res si legenda in se ne daš, kapo dol. Si velik talent tako da pokaži vsem kaj znaš!

 6.   Petra pravi:

  Tudi sama ne spremljam košarke, sem pa že zadnjič zasledila članek o tem, kako je Miha podaril od košarkarjev podpisane žoge gluhim/gluhonemim otrokom. Bila sem čisto navdušena ter prebrala cel članek, ki je govoril tudi velikem uspehu Mihe. Resnično me je prevzel ponos, da v naši državi živi tako velik človek (pa ne samo v višino ;) ). Res, vsa čast!

 7.   Urban pravi:

  Gremo Miha še naprej tako in še veliko bolje pokaži da si pravi zmaj in dvigni union olimpijo nazaj tja kjer je bila včasih! :D

 8.   Matej pravi:

  Lep zgled si za druge!

 9.   Meho pravi:

  Svaka čast Miha!!! Drži se!!! JUTRI NA ZMAGO!!! :D

 10.   BRANKO pravi:

  Bravo Miha !

  Tudi sam kot naglušen ( zdaj že bivši ) športnik zelo dobro vem kaj pomeni doseči preboj. Zato vedno znova ko te vidim v akciji, ali ko preberem kaj o tvoji igri držim pesti zate. LE TAKO NAPREJ.

 11.   jz pravi:

  vsaka ti čast! v košarki si veliko naredil, občutek pa imam da lahko od tebe pričakujemo še marsikaj.

 12.   GSH pravi:

  Miha zakon, privoščim ti uspeh, ker si ga zaslužiš morda celo bolj od koga drugega. Osebno se spomnim tvojega nastopa na Allstars tekmi in že takrat se je videlo da imaš velik potencial! se strinjam z predhodnim komentatorjem da so pred tabo še veliki dosežki.

 13.   nn pravi:

  bravo, miha … tudi sama igram košarko in vem, da je treba v to vložiti veliko truda in ne predstavljam si, koliko si ga moral vložiti šele ti … tvoj preboj med najboljše slovenske košarkarje je zagotovo ena velika zmaga, najprej tvoja, zasebna, nato pa še za vse ostale gluhe in naglušne ljudi, pokazal si jim, kaj vse se da … pa tudi za vse nas, da vidimo, kaj vse se da, če se hoče…
  mi smo s tabo, še tako naprej!!
  lp

  p.s.: danes pa da zmagate ane…:)

 14.   GSH pravi:

  Čestitke za zmago! :D

 15.   Kaja pravi:

  Miha, po vsaki tekmi vas počakam zunaj in sem redni gost Tivolija, tak da zdaj verjetno veš kdo sem. Vsaka ti čast, da ti je uspelo, in še nekaj, vedno verjemite v zmago. Uspe vam lahko vse, če le dovolj verjamete.
  P.S. Zaradi tebe sem splojh začela gledati košarko, in vesela sem, da ti je uspelo, kajti če ti ne bi, jaz ne bi mogla imeti tako dobrega vzornika. Hvala za vseh tistih ne vem koliko podpisov, tako zame, kot za prijatelje, za katere sem te morala prositi za podpis. Upam, da se vidimo v Domžalah. Čestitke za zmago proti Albi:)

 16.   zzipo pravi:

  to smo pa Črnučani

 17.   Majčka pravi:

  sama sem tudi gluha in sem tudi pred leti trenirala košarko v slišečem klubu in se zavedam, kako je spremljati trenerja in igro…vendar, miha, to kar imaš ti sedaj, ves svoj potencial, sposobnost, moč, energijo, ohrani v sebi in se bori skozi vso oviro,…

  Tekma z Albo…Kaj naj rečem? Odlična in perfektna igra, Miha!

  Le tako naprej! Zate navijam do konca tvoje kariere…upam, da boš imel doooolgoooo košarkarsko pot, da te bomo gluhi z velikim veseljem prišli gledat na tekme in navijali zate in za tvojo ekipo. ;)

 18.   dami pravi:

  bravo zupan
  zdj prihaja u formo

 19.   Kaja pravi:

  Dobro je igral a igra v prvem polčasu je bila bolj slaba. Se pa prdružujem Majčki ane, pa upam, da bo kmal z nami trenirala a ne Majčka?:)

 20.   Majčka pravi:

  ;) si želim :)

  drugače pa svaka čast Mihi, da je zopet dobro odigral včeraj proti domžalam ;) go go go Miha!

 21.   GSH pravi:

  Čestitke za zmago proti Heliosu! Odlična igra, navdušujoče!

 22.   sirovstrudl pravi:

  Zupan kapa dol car si kr tko naprej. Redno spremlam tekme k jih igrate in ti blazno prvosm. Kr tko naprej!!!
  lp

 23.   vedno za olimpijo pravi:

  TI SI CARE
  OLIMPIJA NEBI BLA TO KAJ JE BREZ TEBE

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !