Bom začel kar v tem stilu: Košarkarsko znanje sem začel piliti pri desetih letih. Takrat sem bil član novomeške Krke. Veliko vlogo sta v mojih prvih letih igrala trenerja Goran Vardič in Leon Stipaničev – tu mislim na obdobje od kadetov naprej.

 

V Novem mestu sem bil tudi leto dni v članski ekipi. To je bilo ravno v času, ko je šlo v klubu vse navzdol. Ni bilo denarja. Nato sem dobil ponudbo Aleša Pipana, zato sem začel premišljevati, da bi odšel k dobremu trenerju. Takratni direktor Slovana Janez Rajgelj je nakazal, da se me na Kodeljevem želijo. Nisem okleval in sem sprejel ljubljansko ponudbo. Pri Slovanu sem se veliko naučil, kar me je prineslo k Unionu Olimpiji, kjer sem tudi sedaj. Pri Slovanu bi izpostavil “Alija” (Aleša Pipana, op.p.) in Mira Alilovića. S slednjim sva sodelovala tudi dvakrat na evropskih prvenstvih do 20 let, na katerih sem pustil pečat.

Kako je sploh prišlo do tega, da sem se začel ukvarjati s košarko? Nisem imel kakšne osebe, ki bi me potisnila v košarko. Kot otrok sem se ukvarjal z različnimi športi. Predvsem smo se mladi orientirali na tiste dogodke, ki so bili aktualni. Spomnim se, da je bilo tisto leto, ko sem se vpisal v šolo košarke, na sporedu evropsko prvenstvo v košarki. S kolegi smo odločili, da začnemo trenirati in tako sem pristal v tem športu.

Moram pa se ob tem zahvaliti tudi Matjažu Smodišu, ki mi je v karieri veliko pomagal pri odločitvah. Še posebej pri izbiri menedžerjev, ko sem prehajal iz Krke na Slovana. Z Matjažem sva tudi nekako povezana, saj je njegova žena moja sestrična. Poleti se večkrat dobimo, medtem ko je med sezono to težje izvedljivo, saj Matjaž uspešno igra v Rusiji. Sicer pa imamo vsakoletno druženje pri stari mami, poleg tega naredi Matjaž tudi piknik za vse znane. Ne bi sploh izgubljal besed o njegovem košarkarskem znanju. Osvojil je evropski vrh, zame pa je tudi najboljša štirica na Stari celini. Mnogi pa ga ne poznate, kakšen je v privat življenju. Na kratko ga lahko opišem kot povsem preprostega človeka, ki je zelo dober po duši. Vesel sem, da mi velikokrat stoji ob strani, saj ima veliko izkušenj in rad pomaga. Lahko rečem, da sem mu dolžnik, ker mi je že veliko pomagal.

Naj se vrnem na mojo košarkarsko pot. Trenutno sem torej pri Olimpiji. Ljubljanski klub je od vseh predhodnih, v katerih sem bil, najbolj organiziran. Sedaj lahko razmišljam le o košarki. Razlika je vidna prav na vsakem koraku – od konkurence na parketu do igranja na višjem rangu. Igrati v evroligi je povsem drugačen občutek kot pa na tekmah lige NLB in državnega prvenstva. Treme začuda nimam, se pa mi pozna, da sem tik pred začetkom sezone staknil poškodbo prsta. Vedel sem, da sem poleti dobro treniral, tri dni pred prvo tekmo pa sem se moral zaradi težav s prstom zaustaviti. Zavedam se, da še vedno nisem ujel pravega ritma. Upam, da ga bom kmalu. Tudi vem, da ne morem kar že prvo sezono odlično igrati. Praktično v vsej moji kratki karieri stopam korak za korakom in tako pot ubiram tudi pri Unionu Olimpiji. Ne bojim se napredovanja na višji nivo. Na vsaki stopnički se skušam dokazati in le tako lahko košarkarsko zrasteš. Z Olimpijo imam štiriletno pogodbo, seveda pa me bo v prihodnje zamikala tudi tujina. Vendar šele takrat, ko se bom počutil pripravljenega na preskok in bom dokazal vsem, da sem sposoben igrati izven naših meja. Od tujih destinacij mi je še posebej všeč španska liga, ne skrivam pa ambicij, da bi morda nekdaj igral v ligi NBA. A lepo korak za korakom. Ne mislim prehitevati dogodkov.

lp, Jaka Klobučar

 • Share/Bookmark


13 odgovorov v “Klobučar: Smodišu sem “dolžnik””

 1.   andraz182 pravi:

  Lepo, lepo. Dobre ambicije, visoka pričakovanja. Kar tako naprej pa jih mogoče dosežeš ;)

 2.   seal pravi:

  jaka, jaz ti držim vse prstke da ti resnično uspe…že kot malega sva te z Rokom včasih
  skupaj peljala na treninge v Marof, in ko se spomnim kako si bil majhen.. :) tko da ti vsi želimo da bi sanjal svoje sanje.. ::))) lučka

 3.   Rok pravi:

  Jaka komot prideš naprej v NBA. Mogoče kako sezono dalje v evropi ostat pa kaki kemp NBA obiskat pa verjemi da te bodo opazli…

 4.   podgurc pravi:

  sej se ve… DOLENČEK

 5.   supak pravi:

  nimas pojma zafukas usako tekmo s svojo neinteligentno glavo drkas zogo u 3 pizde matrne pol pa zasoleras pa se kradejo ti zoge skos neinteligentnes spizdi u slovana idiot

 6.   dami pravi:

  kaj je doma s straže

 7.   Uno pravi:

  supak pomer se model, kaj ti ni jasn…..
  ej jaka ti si CAR!

 8.   GSH pravi:

  komentar št-5
  EPIC! _ :lol:

 9.   vedno za olimpijo pravi:

  ČE BOŠ HOTO PRIT V NBA BOŠ MOGO TU POKAZAT KAJ PRVO TAK KO DRAGIČ TAK SAM VEŠ AJMO POTRUDI SE ZA SEBE IN OLIMPIJO

 10.   Matic pravi:

  Zdravo. Upam da se v olimpiji počutiš dobro.Tudi če kdaj izgubiš žogo se ne jezit ampak probi to nadoknaditi v obrambi in potem v napadu.Saj vem da za organizatorja igre nisi najboljši.Si pa zelo dober metalec trojk.Dam ti en nasvet.
  Iz tebe lahko postane zelo dober igralec ampak na tem moraš delati redno.
  Jaz vem kako je to saj treniram košarko.Na tvoje tekme ne morem hoditi ampak te gledam iz televizije.Upam da se me boš kakšno tekmo spomnil.
  HVALA ADIJO

 11.   žogica pravi:

  mal truda pa bo

 12.   UOL fan pravi:

  Ej Jaka zakwa k ti napad vodš se zmerm tm okol sredine tapkaš, pa zmerm z hrbtom proti obroču da res nemorš urganizirat napad. pol pa nasprotnik vid da se nč ne upaš in pride do podvajanja in izgubš žogo. dej bot dec pa oring organiziri napad tko k sani ne pa da si k pičkica tm okol sredine pol se tut napad ne da organizirat. drgač pa sam organizacijo poprav pa nebit tok naivn glede na osebne pa mal bl asistiri da bo žoga krožla pol bo pa gutov en sam ostou in pol bo trica padla. OLIMPIJA FOR EWER!!!!

 13.   Sajt pravi:

  Fantje z negativnimi komentarji in priporočili, vi resno mislite, da imate o basketu več pojma od Jake in trenerja? Jao!

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !