Ko so se v Siolovem blogu predstavili že vsi naši igralci, smo na vrsto prišli še mi – njihovi »serviserji«, »fizikalci« in še kako nas nekateri radi poimenujejo, saj ima klubska operativa za prvo skrb poskrbeti za pripravo terena, kjer lahko vrhunska košarkarska ekipa uspeva.

Prejšnji teden vam je naš fizioterapevt Seba že zaupal nekaj skrivnosti Olimpijine garderobe, mene pa so prosili naj rečem kakšno na temo organizacije. Dotaknil se bom tistega, kar v klubu počnem, o ostalem naj sodijo drugi.

Že pred časom (natančneje po končani letošnji Sporto konferenci) smo s kolegi z najbolj prepoznavnega slovenskega košarkarskega portala debatirali, kako pri Unionu Olimpiji sledimo modernim trendom komunikacije v športu in kaj klubu pomeni urejena spletna stran. Debata je spontano zašla globje in skupaj z novinarji in mojstri, ki se pri nas ukvarjajo s trženjem v športu, tuhtanju ni bilo videti konca. Mislim, da ne bo nič narobe, če nekaj tistih misli povzamem še enkrat. Dotaknil se bom torej problematike spletišča, trženja in infrastukture. Glavo mi je zmešal obisk Berlina.

WWW ali prihodnost

Najprej beseda o www.union.olimpija.com. Kaj sploh počnemo? Union Olimpija je lani prvič nastopila na Sporto konferenci. Prvič smo se pojavili in zmagali. Zmaga nam je pomenila veliko, saj v primerjavi s konkurenco za ta projekt nimamo nikakršnega posebnega budgeta. Košarkarski zanesenjak Boban Todorović je pred skoraj desetletjem prvi nastopil z idejo klubske spletne strani. Z Jako Danevom sta tradicionalni klubski letni bilten predelala v elektronsko obliko. Tako je nastala preprosta statična www.union.olimpija.com, ki pa je sedaj postala glavni klubski komunikacijski kanal. Lani smo mu – kot prvi v Sloveniji – dodali še lastno spletno televizijo. Sam sem v klub prišel jeseni 2005, ko smo stran tudi vsebinsko povsem prenovili. Kot jezikoslovec še vedno verjamem v pomembnost kvalitete pisane besede tudi na spletu, ki mora ohranjati sporočilnost, lasten, samosvoj slog in (glede na specifiko športnega kluba) jasnost in jedrnatost. Veseli me, da so lani na Sportu to opazili in pohvalili ravno ta element. Gotovo zanimivo v času stampeda video vsebin, ki posiljujejo moč peresa. Video nas je končno dosegel, ko smo spletno stran Navdušencev, ki je z zabavnimi toni spremljala uradno stran, dokončno nadomestili s spletno televizijo. Tu nam pomagata košarkarska fanatika Anže in Aleš Kravanja, sodelujemo pa tudi z euroleague.tv. Vse naše vsebine so in bodo ostale brezplačne! Želja je, da spletna tv postane tudi prava oglaševalska platforma. Pred kratkim smo zastavili tudi bolj podrobno pokrivanje dogajanja v mlajših kategorijah, ki je bilo do sedaj premalo zastopano! Vem, da so pionirji, kadeti in mladinci redni obiskovalci našega spletišča, zato mi je žal, da so bili nekoliko zanemarjeni. Že smo povečali pozornost in naša kamera jih je že nekajkrat obiskala – tako kot tudi našo košarkarsko šolo, kjer vadi kar 120 otrok. Tukaj so nam je na pomoč priskočila mlada ekipa košarkarskega portala kosarka.si. Del našega spletnega življenja je letos postalo tudi partnerstvo s Siolom in Planetom, kjer lahko (poleg tega bloga) najdete tudi ažurno poročanje z naših gostovanj – v sliki in besedi! Naslednje leto pa (naj to tule ekskluzivno prišepnem) tudi v video obliki – samo na Sportalu in vaših mobilnih telefonih! V kratkem bo sledila tudi Facebook akcija, ampak to je že druga zgodba.

SPORTO ali zmaga entuzijazma

Če se vrnem k Sporto konfernci in trženju v športu. Košarka je bila med športi na minulem srečanju številka 1. Lani smo v kategoriiji spletnih komunikacij zmagali mi, letos smo dosegli drugo mesto, zmaga pa je šla zasluženo v roke Košarkarske Zveze. V kategoriji tv oglasov ni šlo brez lika Marka Miliča in njegove www.milko.si, visoko so pristali projekti ulične košarke. Kaj je tisto, kar je zmagovalce povezovalo – z eno besedo spet – entuziajzem! Letošnji Sporto sem sam videl kot zmago entuzijazma nad denarjem, saj je večina najbolje ocenjenih projektov delo zastavila brez dragih sodelovanj z agencijami, pač pa so rokave zavihali kar sami. V tem kontekstu se mi v spomin takoj prikličejo »veliki« tuji predavatelji, ki so imeli svoj poseben pristop. Vseh seveda ne smemo metati v isti koš, sem pa pri nekaterih že lani dobil občutek, da nas nagovarjajo kot majhne otroke. Hoteli so nam dobro, a nam v isti sapi dali vedeti, da so nekaj več. Včasih sem se počutil kot na drugi strani ograde v živalskem vrtu. Žirafa je lepa, jo spoštuješ, lahko jo imaš tudi rad, a veš, da si bolj pameten od nje. Vsi, ki v Sloveniji delajo v trženju športa, ticketingu, CRM-ju in PR-ju, točno vedo, o čem govorim. Še vedno je naš prostor specifičen. Včasih želimo delati po nemško, pa smo preveč balkanski, drugič želimo ukrepati balkansko, pa smo preveč nemški. Enostavno se sistema dela Manchester Uniteda ali LA Lakersov v NK Tinex Šenčur ali KK Hopsi Polzela ne da kar tako prenesti. (Da ne bo pomote; tudi ne na Union Olimpijo!) Konec je sponzorstva in oglaševanja, ki bi se merilo izključno v metrih in sekundah. Sponzorjem danes pravimo »poslovni partnerji«. Nihče ti več ne da denarja, ker pač si športni klub. Danes se išče sinergija, v kateri lahko najde potencialni partner svoj interes. Temu trendu v zadnjih letih skušamo slediti tudi pri nas, a se vedno borimo z majhnostjo trga in polpreteklo težko klubsko zgodovino, ki je pač pustila globoko rano na klubskem ugledu. Našim partnerjem ponujamo tematske večere, skupne akcije na internetu, iščemo nove načine povezovanja. Predavatelj na Sportu bi me hitro zatrl in navedel primer nemškega mesteca s 4000 prebivalci, ki ima stadion s 4000 sedeži in prodanih 4000 sezonskih kart. Res je, omenjeni klub pa ima 20 zaposlenih in VIP sobo vredno blizu 2 mio €. Škoda besed. Seveda smo na Sportu slišali tudi veliko koristnega in zanimivega! Na koncu pa vedno spoznamo, da je rdeča nit vseh uspešnih projektov red, disciplina, jasna hierarhija zadolžitev, nepopustljivost in predvsem ljubezen do tega, kar delaš.

O2 ali ko ti zmanjka kisika

Ko sem že omenil pomembnost organizacije, naj se za konec spomnim še letošnjega obiska Berlina in njihove Albe, ki je bila letos naš neposreden konkurent. Kkm… neposreden samo športno, saj smo Nemce, ne glede na slabo sezono, dvakrat brez večjih težav na igrišču ugnali. Pa izven? To, kar vidi obiskovalec tekme v Berlinu, je možno le še v ligi NBA. Natresel bom nekaj dejstev, ki naj govorijo sama zase. O2 Arena, ki je v lasti ameriškega podjetja, je praktično do zadnjega sedeža razprodana 6-7 dni na teden. T.i. Sky box loža stane nič manj kot 250.000€ letno, gosta tam postrežejo 4 hostese, pripada mu kuhar, ki mu po predhodnem naročilu lahko pripravi vse od hamburgerja pa da krokodiljega zrezka s kaviarjem, VIP restavracija s pogledom na igrišče sprejme 1500 ljudi, garderobe imajo svoje jacuzyje, vsaka vrata v kompleksu ti pridrži samo za to zadolžena oseba, na tekmi Albe je za logistiko zaposlenih 400 oseb (na tekmi Olimpije 2), v ožji klubski upravi 15, da bi opisal prihodek od prodaje hrane, pijače in vsega ostalega, pa mi zmanjkuje prostora… enako seveda velja za stroške. Kakor koli že – perverzno. Vsekakor bo letošnji Final Four Evrolige spektakel, kot ga Evropa še ni videla in Alba bo dokončno potrkala na vrata lige NBA, za katero so (mimogrede) Nemci med prvimi kandidati, če nekoč do te famozne širitve dejansko pride. Zakaj, smo videli v Berlinu. (Sam v smiselnost in možnost izvedbe te ideje niti ne verjamem.) Barca in Panathinaikos organizacijsko ne sežeta Albi do kolen, in tudi pri Unionu Olimpiji ji nikoli ne bomo, saj to glede na drugačnost okolja in tržišča tudi nebi bilo smiselno, približati pa se ji bo kmalu nuja!!! Seveda pa za razliko od Tivolija, Pionirja in podobnih dvoran košarka v O2 ni na prvem mestu. Prepričan sem, da bomo tudi Zmaji Nemce »šamarili« še naprej… to pa šteje največ, sploh za nas entuziajste, ki še ne bomo izumrli … Stožice, vseeno čakamo na vas! ;)

Matevž Zupančič

Foto: Vid Ponikvar/Sportal, www.alesfevzer.com, M.Z.

 • Share/Bookmark


13 odgovorov v “Matevž Zupančič: Stožice, vseeno čakamo na vas”

 1.   Miha pravi:

  Waw! Najboljši zapis do sedaj! Res je zanimivo s kako velikimi klubi mora tekmovati Olimpia. Mogoče se sploh ne zavedamo, kaj imamo, ampak samo kritiziramo non stop. Prekrasna albina dvorana. Z užitkom bo hoditi na tekme, če bo tako v Stožcah!

 2.   Marcos pravi:

  Po eni strani je še čudež, da Olimpija lahko sploh tekmuje v Euroligi, če pogledamo samo proračun je večina klubov svetlobna leta spredaj.

 3.   Miha pravi:

  sej ne bo več dolg, hvala bogu

  (zdej pa hitr pobrište tale komentar! lol …)

 4.   Bury pravi:

  Kako so se predstavili vsi igralci kje je pa Hukič in Harington

 5.   Jordan pravi:

  Hukić najbrž težko napiše v slovenščini:) Harington je pa lih nov, pomoje tud pride na vrsto. Drgač pa zabavn blog. Noro, kaj se gre ena Alba! Sej je blo po tv vidt, da so NBA. Vseen kul, da jih premagujemo.

 6.   Bury pravi:

  Jordan, če bi malo spremljal bi videl, da to ne napišejo igrlaci od Olimpije ampak novinar od Siola, ki z njimi opravi intervju, sicer pa kako bi znal slovensko Rudež, Nesovič in Robinson???

 7.   Jordan pravi:

  Bury; sory, imaš prav.

 8.   andraz182 pravi:

  Uauuu, zakon :)

 9.   Tadej pravi:

  Samo Zmajčice so pa še vedno zakon. Me zanima, če tile na Olimpiji tud za njih kej “poskrbijo”. ;)

 10.   ewok pravi:

  Zanimivo, res. Super napisano :)

 11.   Tanja UOL pravi:

  Očitno se pri UOL res trudijo. Treba pa bo pošteno zavihati rokave in sestaviti dobro ekipo za drugo leto, ker tole letos športno ni bilo na nivoju.

 12.   -primož- pravi:

  Vem, da ponavadi ne odgovarjate na vprašanja :S a bom vseeno vprašal, koliko velik strežnik uporabljate za olimpija.tv in koliko ur dela vam je vzela postavitev te strani. Je zelo dinamična, privlačna, vse kar se zagre za tako stran :D

  p.s.:lep opis O2 Arene. Sicer po mojem bi morala biti v ospredu še vseeno košarka (in pa zmajčice;)) ne pa luksuz!

 13.   UOL pravi:

  Primož, seveda odgovarjamo. Prosim piši na: matevz.zupancic@union.olimpija.com in ti vse razložim. Za naslednje leto pripravljamo še vleiko bolj pestre video-vsebine. LP

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !