Po štirih letih vodenja KK Loka Kava sem odšel v Union Olimpijo, kjer sedaj že drug leto opravljam vlogo pomočnika trenerja. V Tivoli sem prišel na povabilo Janeza Rajgla, takratnega direktorja tivolskega evroligaša.

Pojdimo lepo po vrsti… Košarko sem začel igrati v 4. razredu osnovne šole, torej pri starosti 10 let. Zanjo me je navdušila starejša sestra in njen tedanji trener Igor Juričan, s katerim sva še danes zelo dobra prijatelja. Košarko sem zavzeto treniral vse do osemnajstega leta starosti, čeprav me je že takrat bolj mikalo mesto trenerja. Vseskozi sta mi bila namreč vzor Igor Juričan in takratni trener Olimpije Zmago Sagadin. Kot sem že omenil, sem z aktivnim igranjem košarke zaključil pri 18 letih, takoj ko me je takratni članski pomočnik trenerja v Škofji Loki povabil na mesto pomočnika v kadetski in mladinski ekipi. To mesto sem namreč z veseljem sprejel. Že v zadnjem letu mojega aktivnega igranja sem začel s treniranjem mlajših pionirjev, nato pa sem postal pomočnik trenerja moške kadetske in mladinske ekipe v Škofji Loki. Po odhodu Ranka Mandića sem sredi sezone prevzel mesto trenerja te ekipe in jo vodil do konca sezone. Že v naslednji sem po spletu okoliščin prevzel mesto trenerja članske ženske ekipe KK Odeja in poleg prve ekipe vodil še mladinke ter kadetinje. To nalogo sem opravljal tri sezone. V tem času sem sodeloval tudi v slovenskih ženskih reprezentancah kot trener. Po treh letih dela v ženski košarki sem se vrnil nazaj v moško, kjer sem postal trener članske ekipe. Ob tem sem ponovno treniral še moški ekipi kadetov in mladincev ter sodeloval v slovenski mladinski reprezentanci kot pomočnik trenerja. Po štirih letih vodenja KK Loka Kava sem odšel v Olimpijo, kjer sedaj že drugo leto opravljam vlogo pomočnika trenerja. V Ljubljano sem prišel na povabilo Janeza Rajgla, takratnega direktorja tivolskega evroligaša.

Pot do Ljubljane sem vam podrobno opisal, zdaj pa se bom dotaknil mojega vsakdanjika kot pomočnik trenerja pri Unionu Olimpiji. Moj delovni dan se začne nekje ob 6.30 zjutraj, ko me iz postelje vržeta osemmesečna hči Anja in sin Luka, ki bo maja dopolnil dve leti. Okoli 7. ure odpeljem Luka v vrtec (za mlajšo hčer zaenkrat doma še vedno skrbi žena Tanja), nato pa pot največkrat takoj nadaljujem proti Tivolju. Glede na to, da živim v Škofji Loki, pridem v službo nekje okrog 8. ure. Do treninga, ki se začenja ob 10.30, pripravljam vse potrebno za naslednjega nasprotnika. Moje delo je namreč analiza nasprotnih ekip. Pomeni, da je potrebno pripraviti ves video material, ki si ga nato igralci ogledujejo na sestankih. Analiziramo seveda vsakega nasprotnega igralca kot posameznika in ekipo kot celoto. Trening traja nato do 12.30. Po treningu se običajno odpravim nazaj domov - do večernega treninga -, ki se začne ob 18. uri (sestanek). V tem času poskušam preživeti kakšno uro z mojo družino, saj so ti trenutki zelo redki. V času evrolige si vračanja domov nisem mogel privoščiti, tako da sem ves dan ostajal v Tivoliju in delal analize do naslednjega treninga. Tudi večerni trening traja približno dve uri, kar pomeni, da z delom zaključimo okrog 21. ure zvečer. Sledi ponovno vožnja nazaj v Šk. Loko. Doma sem malo pred 22. uro.

Na začetku sezone sem bil edini pomočnik pri Aleksandru Džikiću. Zakaj je imela Olimpija v tem obdobju samo enega pomočnika, ne vem. Res je, da je bilo v tem času ogromno dela, vendar nama je z “Džiletom” ob obilici truda nekako uspelo skupaj narediti vse, kar je bilo potrebno. Ob prihodu Jureta Zdovca se moje delo praktično ni veliko spremenilo. Največja razlika je v tem, da imam sedaj kljub vsemu nekoliko manj dela, saj mi pri analizi ekip pomaga tudi Gašper Kolman, s katerim si poskušava nekako razdeliti delo.

V tej sezoni sem tudi vodil ekipo na evroligaški tekmi kot prvi trener. To je bila posebna izkušnja. Poskušal sem odmisliti, da je to evroligaška tekma in jo čim bolj jemati kot vsako drugo. Neke posebne treme ni bilo, le morda malo pozitivne nervoze – kot ponavadi pred vsako pomembno tekmo. Edina stvar, ki me je nekako motila, je bila ta, da se je vse skupaj ob menjavi trenerjev odvijalo zelo hitro in da se na tekmo nekako nisem mogel normalno pripraviti ob vsem delu, ki ga je bilo potrebno postoriti.

Vsak dan se trudim in poskušam svoje delo opravljati maksimalno profesionalno in korektno, kam pa me bo to v prihodnosti pripeljalo, bomo seveda še videli. Ob vsem skupaj je namreč v športu potrebno imeti vsekakor tudi nekaj sreče in še “marsikaj drugega”. Težko je napovedati, kaj se bo v prihodnosti dogajalo – glede na to, da vemo, kakšen  je trenerski kruh. Vse se lahko spremeni iz danes na jutri, oz. z enim samim porazom ali zmago. Vsaj zaenkrat pa bi še vedno ostal v košarki.

Lp, Gašper

 • Share/Bookmark


10 odgovorov v “Gašper Potočnik: V času evrolige v Tivoliju od 8. do 21. ure”

 1.   luka pravi:

  želim vam veliko uspeha na trenerski poti

 2.   Rok Pišek pravi:

  Pozdrav od nekdanjega soseda!!!

  Kapo dol, pa držimo pesti za uspešno prihodnost…

 3.   babica Zlatka pravi:

  Dajmo naši! Jaz držim pesti :D

 4.   Ivan pravi:

  Gašper veš jaz sem iz za košarko exotične Koroške.To pa še ne pomeni, da se ne morem prav spoznati na Košarko! Prepričan sem, da bi igralci KKOlimpije pod tvojo taktirko neprimerno učinkoviteje igrali, kot igrajo po Zdovčevo taktirko.Zdovc je bil le dober igralec, kot trener pa nikoli nebo kaj drugega dosegel kot razprtije. Z veliko začetniško napako ki jo je naredil z izgonom Marka Miliča si je zaslužil strahospoštovanje med igralci, zato igrajo in bodo za vselej pod Zdovčevo taktirko igrali pod krčem strahu, da bodo jutri ostali brez te zaposlitve.Ti si pa le prijatelj in tovariš za vse igralce enako in brez takih avtokratskih meril, kot jih uvaja Zdovc.
  Zato si upam reči, da bi si večina olimpijinih igralcev in navijačev bolj želela tebe , kot Zdovca!!!

 5.   Tadej Pišek pravi:

  Pa še en pozdrav od enega (še) soseda :)

  Se strinjam z bratom, veliko sreče še naprej!

 6.   Tortica pravi:

  Tud jaz ti želim veliko sreče še naprej… pa upam, da si boš tud letos najdu kej časa, da te (spet) premagam v tenisu :) )

 7.   Igor pravi:

  Hja, lepo da omeniš prijatelja :-) , lepo je bit vzor nekomu :-)
  V glavnem, vso srečo na trenerski klopi, pa da bo čim več cajta ostalo tudi za tiste, ki ob evroligaških dnevih doma težko čakajo, da ati pride domov…

 8.   PR pravi:

  Kje si Spielberg? :)

 9.   Luc007 pravi:

  Le tako pogumno naprej …. pri nas vsa familija navija/živi za Olimpijo prav zaradi tebe :)

 10.   andraz182 pravi:

  Tdui takšne rabimo ;)

  pogumno naprej.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !