Kot so mi dejali, sem zadnji v tem ciklusu, ki vam bom kaj povedal o Unionu Olimpiji. Moja funkcija je sledeča: sem vodja mladinskega pogona, ki sem ga prevzel z začetkom letošnjega leta.

S trenerskim poklicem sem se začel ukvarjati, ko sem bil še v Jugoslovanski vojski. Takrat sem tudi aktivno igral košarko v Zagorju, Litiji in Škofji Loki, ob tem pa stalno deloval kot trener. Na začetku je bilo delo povezano s pionirji pri Olimpiji, nato sem bil član košarkarske šole Dušana Hauptmana, nekaj časa sem imel tudi svojo košarkarsko šolo, ko sem končal študij, pa sem se zaposlil na gimnaziji Bežigrad kot trener košarke. S prvim januarjem letos sem dal tam odpoved, saj sem prevzel mladinski pogon pri Unionu Olimpiji, kjer sem že prej treniral tudi kadete.

Olimpija ima po dolgem času nekaj igralcev, ki so perspektivni in se lahko razvijejo v vrhunske košarkarje. Lahko se pohvalimo tudi z nekaterimi visokimi košarkarji. Sicer je le eden od njih Slovenec, vendar je v času globalizacije to povsem nekaj običajnega. Tako prihajajo mladi fantje tudi iz Srbije, Bosne in Hercegovine ter Poljske. Takšna je politika kluba. Sami rezultati v državnem prvenstvu niso bili ravno bleščeči. Mladinci so bili peti, kadeti pa na zaključnem turnirju najboljše četverice četrti, čeprav so bili po rednem delu drugi. Pri Olimpiji je tak sistem, da se na DP ne daje toliko poudarka temveč na individualni razvoj košarkarja. Poleg tega v nacionalnem prvenstvu tudi ne igramo kompletni, saj lahko po pravilih KZS igrata le dva tuja košarkarja. Mi pa imamo približno slabo polovico pogona tujih košarkarjev. Treniramo praktično z eno ekipo, v DP pa igramo z drugo, zato rezultat ni realen. Nihče pa od nas ne zahteva, da smo prvi v državi. Predvsem bi radi odgovorni v klubu videli celosten razvoj košarkarja, da bi nekdaj igral za prvo ekipo. S celotno zasedbo igramo tako le na mednarodnih turnirjih. Z generacijo letnik 1992 smo denimo osvojili turnir v Vareseju. Z isto ekipo smo bili nato še tretji v Milanu in ta dva turnirja sta praktično najmočnejša v Evropi. Z generacijo 91 pa smo sodelovali na evroligaških turnirjih. Igrali smo v kvalifikacijah, v katerih smo denimo premagali tudi CSKA, vendar nismo bili na prvem mestu, ki je zagotavljalo neposredno uvrstitev na zaključni turnir v Berlinu. Tja smo bili nato zaradi dobrih predstav povabljeni. V Nemčiji nam je nato uspelo premagati Hemofarm, nesrečno pa smo izgubili z Gran Canario ter Lietuvos Rytasom.

Ti igralci večinoma trenirajo dvakrat na dan. Nekateri torej osem, devetkrat na teden, medtem ko nekateri opravijo celo enajst do dvanajst vadb, poleg tega pa jih čakajo še tekme. Imajo pa fantje vse poskrbljeno za osnovne življenjske potrebe. Dva, oziroma trije živijo skupaj v klubskih stanovanjih, obenem jim ni treba skrbeti niti za prehrano, saj imajo tudi to zagotovljeno.

So pa ti mladi košarkarji tarča številnih agentov, kar se občuti na vsakem koraku. Nekdaj je bila meja, da si pripeljal igralca v klub 19 let, sedaj pa se je enormno spustila, tako da prihajajo k nam košarkarji stari 14, 15 let. Nisem pristaš takšnega načina, saj igralci trpijo. Potrebno bi bilo omejiti starostno mejo, vendar je to zelo težko. Tako moramo tudi mi delati po tem principu, kajti igralci stari 18 let so že predragi za Union Olimpijo. Mislim, da se bo ta meja še nekoliko spustila, vendar še enkrat poudarjam, da sem odločno proti temu. Poglejte recimo nogomet, ko 8 do 9 let stare brazilske nogometaše že vozijo v Evropo.

Toliko za prvič, se pa oglasim kaj tudi v novi sezoni.

Lp Luka

 • Share/Bookmark


19 odgovorov v “Luka Bassin: Starostna meja se je enormno spustila”

 1.   luka pravi:

  zelo lep blog, želim vam veliko sreče z mladimi košarkarji

 2.   žiga pravi:

  Mislim, da preveč tujih igralcev prihaja v Olimpijo a nemorejo vsi igrat ker u eni selekciji pač lahko igrata dva tujca

 3.   Andrej pravi:

  Pri olimpiji se končno nekaj dogaja v zvezi z razvojem mladih igralcev.Mladinci začnejo trenirati že 15.7., ko drugi še uživajo na morju. To je edina pot in način sagadina, ki prinaša rezultate. Samo tako naprej.

 4.   platypus pravi:

  Brez krvavega dela z mladimi igralci, tujci ali domačimi, ne bo nikoli več močne , evropske Olimpije. Za zgled naj nam bo Partizan, kaj in kako tam delajo z mladimi. 8 treningov na teden je preveč? Koliko pa trenirajo pri Partizanu? Kdor hoče biti pravi košarkaš in narediti mednarodno kariero se pač mora prebiti skozi to selekcijo, kdor hoče biti dober rekreativec in se malo seliti po Sloveniji in Avstriji pa naj tudi rekreativno trenira.

 5.   Kenya Delpriore pravi:

  Hi. Looks like there is an issue with the 1st link you presented : it returns 404 error Please check my site at Pressure Cooker Cookbook And Pressure Cooker Cookbook

 6.   bad credit home equity loan pravi:

  Hi, I cannot recognize how to add your internet site in my rss reader. Are you able to guide me, please :)

 7.   online home business pravi:

  To start earning dollars along with yournet log, initially use Search engines Adsense but step by step as your page views growths, Continue adding much more and more income generating packages to your net web page.

 8.   private loan consolidation pravi:

  You might be an extremely sensible person!

 9.   car insurance breakdown cover pravi:

  I Keep listening towards the information speak all over having no cost online grant applications so I have been attending close to for that ideal web site to receive a single.

 10.   used car extended warranties pravi:

  I think with these tips the profit of my business is going to increase. I wish I knew them before.

 11.   freecreditreport pravi:

  This is exactly what I was looking for. I am going to share this with my team members. I think we can do better now.

 12.   PEST CONTROL DC pravi:

  This exactly is the information I was looking for. Thanks for sharing.

 13.   where to buy african mango diet pills pravi:

  am so going to use this information. Thank you for sharing. I will email it to all of my business
  buddies.

 14.   coupons pravi:

  You are doing a great job. People who are running small business like me have to rely upon free
  information. I am so glad that you are helping.

 15.   Applebees Coupons pravi:

  One of my Facebook friends is always asking for information regarding this topic. I know he is going to love this page.

 16.   Laughing Cow Cheese Coupons pravi:

  I have been trying to find sources for this information for months. I am so glad I found this page.

 17.   Cascade Coupons pravi:

  One of my workmates is going to love this write-up. Thank you so much for sharing.

 18.   bob evans coupons pravi:

  This information is going to make me so popular because I am going to share it with all of my colleagues.

 19.   Roller banner stands pravi:

  nice write up.. i really enjoy it..

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !